Historien bakom Mumintrollen

Den 9 augusti 1914 föddes Tove Jansson, den äldste sonen i konstnärens familj. Under de närmaste decennierna ändrade Tove barnlitteratur genom att publicera Moomin-karaktären som fortfarande är mycket populär idag.

År 1934 studerade Tove konst i Finland och utomlands och började skildra muminkaraktärer. 1943 uppträdde hennes första Muminliknande karaktär i tidningen Garm. 1945 publicerade Söderström & Co den första Muminberättelsen i Svensk-Lilla Troll och den stora översvämningen. Den här historien handlar om Moomins mor och Moomin-karaktärer som letade efter Moomins far och hur de hittade Moomin Valley.

1946 kommer den andra boken Kometjakten / Moomintrollet på kometjakt / Kometen att publiceras. Kometjakt betraktas av många som den första boken i serien eftersom den introducerar många huvudpersoner, som Snusmumriken och Snorkfröken, och äger rum i Moomin Valley.

1948 publicerades Tove Janssons tredje bok om Moomin-trollserien ”Trollkarlens hatt”. Översättningen av titeln kommer från den engelska versionen, som såldes som den första Muminboken fram till 1980-talet. Den engelska versionen innehåller ett förord av Moomins mor, där hon beskriver karaktären hos Mumintecken för brittiska barn som kanske inte har hört talas om Mumintecken. Hon bad också om ursäkt för sin dåliga engelska. Denna bok översattes av Elizabeth Boch. Efter detta har mer litteratur precis fortsatt att publiceras, och mer information finns här.

Lilla Stork

Företaget Lilla Stork som andra människor älskar allt med Mumintrollen, därför har människorna bakom valt att komma med olika typer av tillbehör baserat på Mumintrollen. Exempelvis har de Muminstrumpor, Muminmuggar med Muminmamman eller med Filifjonkan, eller för att under den pågående pandemin ha en ansiktsmask med mumin på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *