Uppsägningstid

Om din arbetsgivare har bestämt sig för att säga upp dig från ditt arbete har du rätt till en uppsägningstid. Vilken uppsägningstid du har rätt till beror på många olika faktorer och idag ska vi försöka sprida lite ljus över dina rättigheter när det kommer till just uppsägningstid.

Kollektivavtal eller LAS

I den här artikeln kommer vi anta att det inte finns ett kollektivavtal på din arbetsplats vilket innebär att LAS lagen gäller. Finns det ett kollektivavtal är det istället det som avgör vilken uppsägningstid du har rätt till.

LAS säger att du alltid har rätt till minst en månads uppsägningstid. Under denna månad har du rätt till full lön och förmåner, oavsett om dina arbetsuppgifter förändras eller försvinner. Exakt hur lång uppsägningstid du har rätt till beror, enligt LAS, på hur länge du har arbetet för företaget.

År som anställdUppsägningstid
0 – 21 månad
2 – 42 månader
4 – 63 månader
6 – 84 månader
8 – 105 månader
10+6 månader

Brott mot LAS

Om din arbetsgivare inte ger dig den uppsägningstid du har rätt till bryter hen mot LAS. Om du råkat ut för detta rekommenderar vi att du kontakter en juristbyrå. RiVe Juridiska Byrå specialiserar sig på arbetsrätt och kan hjälpa dig att få ut den ersättning du har rätt till. Om du tror att din arbetsgivare har brutit mot LAS bör du kontakta RiVe. De går igenom ditt fall och om de anser att arbetsgivaren har brutit mot LAS kan de hjälpa dig att driva fallet ända till domstol.

Provanställning

En provanställning är en osäker form av anställning där arbetsgivaren har rätt att säga upp dig med kort förvarning. Arbetsgivaren måste meddela dig senast två veckor innan uppsägning, det är alltså din uppsägningstid. Gör arbetsgivaren inte det är det ett brott mot LAS och du har rätt till skadestånd. Även här rekommenderar vi att du kontaktat en juridisk byrå, till exempel RiVe.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *