Din säng är en av de viktigaste möblerna i ditt hem. Det är där du tillbringar en tredjedel av ditt liv, så det är viktigt att hitta en säng som stödjer din kropp och främjar hälsosam sömn. Även om det kan vara svårt att hitta rätt säng behöver det inte vara en komplicerad process.

Saker att tänka på innan du köper

Innan du börjar handla efter en ny säng finns det några saker du bör tänka på:

 • Din nuvarande säng: Är den bekväm? Stödjer den din kropp ordentligt? Om inte kan det vara dags för en uppgradering.
 • Dina sömnvanor: Sover du på rygg, mage eller på sidan? Detta hjälper till att avgöra vilken typ av säng som är bäst för dig.
 • Din hälsa: Om du har några hälsoproblem som påverkar din sömn, till exempel ryggsmärtor eller allergier, kommer detta också att påverka ditt beslut.
 • Din budget: Sängar varierar i pris från några hundra dollar till flera tusen, så det är viktigt att fastställa en budget innan du börjar handla.

Att välja rätt säng

När du har övervägt alla ovanstående faktorer är du redo att börja handla din nya säng. Här är några saker att tänka på när du letar:

 • Typ av madrass: Det finns fyra huvudtyper av madrasser – skum, latex, innerspring och justerbara. Var och en har sina egna fördelar, så prova några innan du fattar ett beslut.
 • Madrasstorlek: Hur stor är madrassen? Storleken på din madrass bör baseras på både storleken på ditt rum och antalet personer som kommer att sova i det. En madrass i queen size är idealisk för de flesta människor.
 • Madrassens fasthet: Precis som det finns olika typer av madrasser finns de också i olika hårdhetsgrader. Mjuka madrasser är bra för sidosovare, medan en fast madrass är bättre för rygg- och magsovare. Återigen är det viktigt att testa några innan du fattar ett beslut.
 • Stöd: En bra madrass ger stöd åt ryggraden och lederna när du sover. Leta efter en med extra stöd för ländryggen om du har ont i ryggen.
 • Tryckavlastning: En tryckavlastande madrass kan vara till hjälp om du lider av ledvärk eller andra tillstånd som orsakar obehag när du ligger ner. Dessa madrasser är utformade för att jämnt fördela din vikt och lindra tryckpunkter.
 • Hypoallergena egenskaper: Om du är allergisk mot dammkvalster eller andra vanliga allergener ska du leta efter en madrass med hypoallergena egenskaper. Detta kommer att bidra till att hålla dig bekväm och säker när du sover.
 • Temperaturreglering: Vissa madrasser har särskilda funktioner som reglerar temperaturen, t.ex. kylande gelskikt eller luftflödessystem. Detta kan vara till hjälp om du tenderar att bli för varm när du sover eller om du bor i ett varmt klimat.
 • Garanti och returrätt: De flesta madrasser har minst 10 års garanti, men vissa har upp till 25 år. Se till att läsa det finstilta innan du gör ditt köp så att du vet vad som täcks i händelse av skador eller defekter. Dessutom erbjuder många butiker en returrätt på minst 30 dagar, så att du kan prova madrassen hemma innan du fattar ett slutgiltigt beslut.

Slutsats

Det finns inget universellt svar när det gäller att välja rätt säng – alla har olika behov och preferenser. Men genom att ta hänsyn till alla ovanstående faktorer är du på god väg att hitta den perfekta sängen på TM-sängar för dig! Och när du väl har hittat den perfekta sängen är allt som återstår att njuta av oavbrutna nätter av djup och vilsam sömn!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *