När det gäller kryddning är peppar en av de mest populära kryddorna som används i matlagning. Faktum är att många människor inte inser att det finns två typer av peppar – svartpeppar och vitpeppar. Att veta när man ska använda varje typ av peppar kan hjälpa dig att ta dina rätter till nästa nivå. Låt oss ta en titt på skillnaderna mellan svart och vitpeppar så att du kan välja vilken som är bäst för din maträtt.

Vad är svartpeppar?

Svartpeppar är en vanlig krydda som finns i de flesta kök. Den kommer från omogna pepparkorn som har torkats tills de är skrynkliga och mörkbruna eller svarta i färgen. Svartpeppar har en intensiv smak med en antydan till hetta, vilket gör den till ett perfekt tillbehör till salta rätter som stek, rostad potatis, soppor och grytor. Den passar också bra ihop med örter som basilika, rosmarin, timjan, oregano och vitlök.

Vad är vitpeppar?

Vitpeppar tillverkas av fullt mogna pepparkorn som har blötlagts i vatten tills det yttre skalskiktet har avlägsnats. Denna process ger vitpeppar sin distinkt mildare smak jämfört med svartpeppar och tar bort en del av hettan också. Vitpeppar passar särskilt bra till ljusa rätter som potatismos, gräddsåser, risottorätter och fiskfiléer. Den är också ett utmärkt komplement till salladsdressingar eller krämiga sopprecept som bisque eller chowder eftersom den inte missfärgar dem på samma sätt som svartpeppar skulle göra.

Oavsett om du letar efter en intensiv smak eller något mer subtilt finns det en peppart som passar perfekt för dina behov! Svartpeppar är perfekt för att ge djärva smaker till salta rätter medan vitpeppar ger mildare toner utan att missfärga ljusa livsmedel som potatismos eller krämiga soppor. Så nästa gång du kryddar din favoriträtt ska du se till att ta fram antingen svarta eller vita pepparkorn beroende på vilken typ av smakprofil du söker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *