Inom telekommunikationsbranschen är svartfiber en term som används för oanvända optiska fibrer. Mörkfiber har potential att tändas och användas för att överföra data, men används för närvarande inte för det ändamålet. Detta beror främst på att de flesta telekomföretag redan har nått sin maximala bandbreddskapacitet. I och med framväxten av stora data och molndatabehandling finns det dock en större efterfrågan än någonsin tidigare på infrastruktur med hög bandbredd. Det är där multiplexer och OADMS kommer in i bilden! I den här artikeln kommer vi att förklara vad dessa enheter är och hur de kan hjälpa till att maximera användningen av svartfiber.

Multiplexer är enheter som kombinerar flera signaler till en signal. Detta görs genom att modulera de olika signalerna på olika bärfrekvenser. OADMS (Optical Add Drop Multiplexer) liknar multiplexer, men har dessutom möjlighet att lägga till eller ta bort enskilda signaler från den kombinerade signalen. Detta gör dem idealiska för användning i nätverk med hög bandbredd där data måste dirigeras till specifika destinationer.

Hur hjälper dessa enheter till att maximera användningen av svartfiber? Genom att använda multiplexer och OADMS kan telekomföretag överföra mer data via befintlig infrastruktur utan att behöva bygga ny infrastruktur. Detta sparar inte bara pengar, utan minskar också miljöpåverkan eftersom det inte finns något behov av att bygga nya kablar eller fiberoptik.

Så där har du det! Multiplexer och OADMS är två enheter som kan bidra till att maximera användningen av svart fiber. Om du funderar på att uppgradera ditt nätverk är dessa definitivt värda att överväga. Kontakta Smartoptics för mer information.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *