I dagens samhälle har det blivit allt ovanligare med kontanter då det blivit allt smidigare att använda kort som betalning. Precis som med mycket annat leder en sådan här utveckling till nya sätt för bedragarna att komma åt dina pengar.

I stora delar av västeuropa är det vanligt med kortbedrägerier i form av falska eller manipulerade bankomater. För turister kan det vara svårt att se skillnad på en äkta och en falsk, vilket innebär att många turister råkar ut för den här typen av bedrägerier. Detta är den vanligaste formen av kortbedrägeri och förekommer i vissa fall även i Sverige. Nu när tekniken har kommit långt har det blivit vanligt med trådlösa kortläsare som utnyttjar kortets blipp-funktion eller stjäl kortnumret och datum. Många tror att man inte kommer särskilt långt med bara kortnumret och ett utgångsdatum när bedragarna inte har den tresiffriga cvv-koden. I många europeiska och amerikanska onlinebutiker går det alldeles utmärkt att handla med bara kortnummer och datum, vilket gör att den här typen av bedrägerier kan stå dig väldigt dyrt.

Hur skyddar man sig?

Att skydda sig är inte svårt. Det räcker egentligen med att avaktivera blipp-funktionen på ditt kort, men detta gör det väldigt osmidigt att handla med kortet och därför är det inte ett alternativ för alla. En bättre lösning är att skaffa en korthållare eller plånböcker med rfid-skydd. En sådan korthållare hindrar någon från att komma åt ditt trådlösa kort och på så sätt är du skyddad så länge ditt kort ligger där i. Detta skyddar dock inte mot när du stoppar kortet i bankomater, men det skyddar dig helt om någon sätter en kortläsare mot din ficka när du inte ser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *